Zamieszczone przez El Zygmunto
[O1] pęknięta szyba czołowa
Zwiń
X
-
[O1] pęknięta szyba czołowa
Witajcie. Mam peknieta szybę czołową. Dzien wcześniej wieczorem była cała a na drugi dzień rano patrze jest sztrzał od dolnej krawędzi szyby do wysokości kierownicy, długość około 25 cm. Samo pękniecie występuje na zewnętrznej warstwie szkla a nie na całej grubości szyby. Czy jest sens to naprawiać czy od razu wymieniać szybę? Jak wymiana to gdzie w okolicach Ząbek, Marek można to zrobić niedrogo?mustang
-
-
mustang, Dokładnie było w moim AKL-u. Wieczorem wstawiłem auto do garażu, a rano już szyba pęknięta.
Niestety popełniłem błąd i zamówiłem u Jaan'a szybę firmy NordGlas. Porażka na całej linii Pierwsza szyba CAŁA falowała (źle odlana), druga też, trzecia też i obecnie mam założoną czwartą i jest w miarę ok., choć od strony pasażera tez można dostrzec małe falowanie, a że to jest od strony pasażera, to mi nie przeszkadza mocno.
Tak więc proponuję odżałować 100zł więcej na Pliklingtona i będzie spokój...
Ale podczas montażu rozmawiałem z fachmanem i stwierdził, że w autach zbudowanych na płycie Golfa IV jest jakaś wada fabryczna, bo szyby pękają same z siebie. Wg niego wada polega na tym, że szyby mają za mały dystans amortyzujący "ruchy" karoserii. U mnie zastosował swój patent podkładając na całej długości szyby dodatkowy gumowy dystans. Jak do dziś jest O.K.
Komentarz
-
-
Takie pęknięcia można zakleić żywicą światłoutwardzalną, co będzie tańsze niż zakup nowej szyby. Mechanik nawierci dziurkę, aby rysa się nie poszerzała, wprowadzi pod ciśnieniem żywicę i za pomocą lampy zawiąże dziurkę. Całość operacji trwa około 40 minut. Przechodziłem przez to kilka tygodni temu, kiedy szyba pękła mi z mrozu. Popytaj koło siebie o klejenie szyby u szklarzy. Powodzenia!
A co do płyty golfa IV i V, to się zgadzam. Dowiedziałęm się tego samego fachmanów z Finlandii. Na pocieszenie dodam, że tutaj wymiana szyby to 600 Eur vs 50 Eur za usługę klejenia. Z zewnątrz nic nie widać, ale z kabiny przy odpowiednim świetle widać ryskę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez entrangerTakie pęknięcia można zakleić żywicą światłoutwardzalną, co będzie tańsze niż zakup nowej szyby.
no i kolega polegnie przy każdej kontroli zapewne...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
To jest pekniecie wzdluzne, powstale (tak jak Koledzy wczesniej pisali) zapewne w wyniku naprezen karoserii. Do tego 25 cm to bardzo duzo. Szansa skutecznej naprawy w takim przypadku jest mala. Jest roznica pomiedzy naprawa odprysku gdzie przyczyna pekniecia ustala (kamien) a co innego jak szyba pekla od naprezenia. Wtedy naprawa to jak pudrowanie syfa, przyczyna problemu zostaje. Szybe sie poskleja a potem poleci przy pierwszym mocniejszym wjechaniu w dziure. Ja bym sie nie bawil w naprawe, chyba, ze zaklad wykonujacy naprawe da gwarancje - w co nie wierze.
Komentarz
-
-
mustang, ja tak miałem niedawno,przed pracą szyba cała a po na conajmniej 10cm pękniecie idące spod uszczelki zboku, zanim dojechałem do domu to miałem jeszcze większe pękniecie i jak pojechałem do gości co się zajmują szybami samochodowymi to mi powiedzieli żebym wymienił bo nie ma sensu, będzie szło dalej...więc myślę że musisz wymienić, ja za swoją szybkę oryginalną z paskiem przyciemniającym u góry dałem 460zł razem z montażem...niestety niezbyt tani kosztMoja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu
Komentarz
-
-
pewnie, że tańsze, ale to jest 25cm a nie mała ryska :idea:
[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 14:40 ]
Zamieszczone przez Łosiu1988za swoją szybkę oryginalną z paskiem przyciemniającym u góry dałem 460zł razem z montażem...niestety niezbyt tani koszt
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77pewnie, że tańsze, ale to jest 25cm a nie mała ryska :idea:
a czy ja mówię, że nie można kleić? można, tylko w O1, gdzie pękające szyby to norma, jak masz peknięcie to one i tak pójdzie dalej i tak, zwłaszcza że ma 25cm, wygladało to będzie tak, że zapłacisz 50-80PLN za klejenie, a za 2 tygodnie wymienisz szybę.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Moja szyba pękła od mrozu i pęknięcie miało długość właśnie około 25 cm. Udało się je naprawić i jak na razie nie narzekam na jakość remontu.
Nie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle, ale tak samo nie rozumiałem dlaczego biła kiedyś ludzi na ulicy i strzelała do stoczniowców. Skoro ryska nie zagraża ani kierowcy ani innym uczestnikom ruchu, to każdy ma demokratyczne prawo jeździć z nią do końca swoich dni i żaden przyodziany w pagony nie ma prawa decydować o prywatnej własności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez entrangerNie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle, ale tak samo nie rozumiałem dlaczego biła kiedyś ludzi na ulicy i strzelała do stoczniowców. Skoro ryska nie zagraża ani kierowcy ani innym uczestnikom ruchu, to każdy ma demokratyczne prawo jeździć z nią do końca swoich dni i żaden przyodziany w pagony nie ma prawa decydować o prywatnej własności.
może się upierac, że jeśli masz peknięcie w polu widzenia, to stwarzasz zagrożenie dla innych, ale nie o tym jest ta rozmowa.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
winni77, kurde to bardzo drogo miałeś...dzięki za pocieszenie :wink: hehehe
ja w każdym bądź razie doradzam wymianę szyby a jeśli kleić to tylko na jakiś krótki czas żeby fundusze uzbierać i wtedy wymienić na nowąMoja czarna bestia: http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%9B%C2%81osiu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mustanggdzie w okolicach Ząbek, Marek
ja tam robilem 4 lata temu ale mnie namowił agent na ubezp. auto-szyby za 50 pln i wymiane miałem gratis. szyba nordglass, żadnego falowania i klopotów do tej pory.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b-bar01Zamieszczone przez mustanggdzie w okolicach Ząbek, Marek
ja tam robilem 4 lata temu ale mnie namowił agent na ubezp. auto-szyby za 50 pln i wymiane miałem gratis. szyba nordglass, żadnego falowania i klopotów do tej pory.
dokładnie, ul. Artyleryjska, najlepiej zajechać tam od strony skrzyżowania Toruńskiej z Łabiszyńską (przy basenie Polonez)WCI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez entrangerNie rozumiem dlaczego policja czepia się rysek na szkle,
[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 17:43 ]
Zamieszczone przez Łosiu1988winni77, kurde to bardzo drogo miałeś...
[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 17:45 ]
spiralnie mu poszło :?: :lol:
a czy ja mówię, że nie można kleić? można, tylko w O1, gdzie pękające szyby to norma, jak masz peknięcie to one i tak pójdzie dalej i tak, zwłaszcza że ma 25cm, wygladało to będzie tak, że zapłacisz 50-80PLN za klejenie, a za 2 tygodnie wymienisz szybę.
Komentarz
-
-
Witam! dotarłam do was otóż mam skode octavie 2 2008r jużraz szybe wymieniłam z ac gdyż uderzył mi kamien . Niestety drugi raz s zyba pękła sama od samej klapy ok 10 cm a póżniej rysa odbiła w stronę pasażera i pęka dalej. Ponieważ mam auto na gwarancji pojechałam do serwisu z reklamacja i co usłyszałam ze to usterka mechaniczna gdyż widoczny jest odprysk 1mm grubości żenada popreosiłam o kogoś kto stwierdzi czy to nie wada szyby co usłyszałam że moge sobie wezwać biegłego na swoj koszt. Napisałam do Skoda Auto Polska w Poznaniu i na podstawie tego co napisałam nie widząc auta też stwierdzili ze to usterka mechaniczna z mojej winy. Owszem mogę znowu wymienić z ac ale teraz jestem przekonana ze to jest wina producenta. Moja prośba gdzie sie odwołać zeby wymienili na swój koszt kurde zostawiłam u nich 82.000 a oni potraktowli mnie jak śmiecia pomóżcie.mariolka
Komentarz
-
-
Witam amatorów klejenia szyb. Niestety chyba się nie da tego tak "profesjonalnie" zalepić. Są pewne warunki klejenia pęknięć i to nawet jest napisane na stronie Jaan. Od krawędzi musi być 10 cm co najmniej żeby mogli założyć pompę próżniową na takim trójnogu. Chyba, że od zeszłego roku coś się w tym temacie zmieniło. winni77, Szkoda, że gość zalepił boby mógł po jarmarkach z tym jeździć i pokazywać za dużą kasę.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
A jak to jest ze szczelnoscia i powłoką lakierniczą w takim przypadku wymiany szyby? Slyszalem ze linka którą starą masę klejącą wycinają (bo tak to jest robione) obciera metalowe elementy ramy a później i tak resztki starej masy uszczelniająco-klejącej trzeba zdrapać jakoś by położyć nowy "kit" do nowej szyby. I te operacje = zadrapane do gołej blachy słupki = korozja w krótkim czasie.
Prawda to że farba sie rysuje przy wycinaniu i oczyszczaniu karoseri?+LPG Elpigaz IV gen :-)
Komentarz
-
Komentarz